Képgaléria

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Eseménynaptár

április 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Felvételi körzetünk

Iskolánk felvételi körzete:
Úri község közigazgatási területe

Iskolánk felvételi körzete
a 2018/2019. tanévben

HIRDETMÉNY
az általános iskolai beiratkozás
rendjéről

Étkezés

Tisztelt Szülő!

A 2018. áprilisi étkezési térítési díjak befizetése 2018. április 10-én (kedden) 800 órától 1730 óráig vagy 2018. április 17-én  (kedden) 800 órától 1730 óráig lehetséges.

A befizetés helye: Úri Polgármesteri Hivatal Házipénztár

Étkezés lemondása SMS-ben a 06-20/526-0681-es telefonszámon előző nap 11 óráig.

Demeterné Ecseri Katalin intézményvezető ünnepi beszéde a 85 éves évfordulóra szervezett rendezvényen:

Kedves ünneplők!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket, egykori és jelenlegi kollégáinkat, hajdani és mostani diákjainkat, a falu lakosságát, és mindenkit, aki jelenlétével megtisztelt bennünket, iskolánk épülete fennállásának 85. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségünkön.

Köszönöm, hogy Önök, jelenlévő vendégeink valamennyien elfogadták meghívásunkat.

Ünnepelni jöttünk ma. Történelmi méretekhez viszonyítva a 85 év nem túl hosszú időszak, nekünk, Úriaknak mégis jelentős, mert ide kötődik életünk hosszabb-rövidebb korszaka.

A kutatásink által ismerjük, hogy Úrinak 1771-ben már működött iskolája. Hiteles, összefüggő forrásaink azonban az 1880-as évektől származnak. Ezek alapján iskolánk az Úri Római Katolikus Népiskola nevet viselte.

A falunak a XIX. században három iskolája volt, mely az akkori szokásoknak megfelelően az egyház tulajdonát képezte: egyik a haladó leánykák iskolája, a másik a haladó fiúk iskolája, a harmadik pedig vegyes iskola. Ebben az időben még csupán 3 tanítója volt az iskolának.

Először 1902-ben fogalmazódott meg az igény egy nagyobb iskola építésére, de ekkor nem történt elmozdulás az ügyben. Majd 1908-ban ismét felvetődött iskolaszéki szinten a kérdés, de szintén csak terv maradt. Míg végül 1927-ben az iskolaszék elhatározta, hogy mivel a környező községek már kaptak iskolaépítésre különböző összegeket a segélyalapból, ezért itt is el kell indítani a kérelem beadását.

A jelenlegi iskola alapépülete 1929-ben épült meg. Méltán mondhatjuk, hogy ekkor a környék egyik legszebb iskolájaként tartották számon. Különlegességnek számított akkoriban egy ilyen nagy, 7 tantermes, kétszintes épület.  

A tanítás 1929. október 21-én kezdődött meg az új épületben. Ekkor a tanulók létszáma meghaladta a 400 főt, s hat tanító dolgozott itt. Iskolánk első igazgatóját, Kajdy Gusztáv tanítót is ugyanebben a tanévben nevezte ki a püspök. Ez volt tehát a kezdet.

Sok-sok év telt el és több generáció koptatta az iskola padjait. Tanárok és igazgatók váltották egymást. Újabb és újabb oktatást megreformáló törvények születtek.

Később 1990-ben hozzáépítéssel elkészült egy új szárny, amelyben alul a Községi és iskolai könyvtár, az emeleten 2 tanterem kapott helyet.

2005-ben a XXI. sz. iskolája pályázat keretében ismét bővítésre került sor: az épület másik szárnya is megépült. Alul egy számítástechnika terem, felül pedig 2 új tanterem készült el.

Az utóbbi években pedig elsősorban az iskola belső tereinek korszerűsítése, modernizálása volt a jellemző.

A két évszám (1929 - 2014) közötti időszakban újabb és újabb évfolyamok indultak útjukra az iskola falai közül, generációk nőttek fel, s mára már többüknek a gyermeke és unokája is iskolánk tanulója lett.

Köszönöm elődeinknek és jelenlegi kollégáimnak, hogy megőrizték a hivatásukba vetett hitet. Mi pedagógusok a rengeteg változás és változtatás ellenére hiszünk a nevelés lehetőségében, munkánk fontosságában, tisztában vagyunk felelősségünkkel.

Meggyőződésünk, hogy az iskola mindenkor értékteremtő és kultúrateremtő intézmény, s nem csupán szolgáltató központ. Hisszük, hogy a gyermekeket szeretni és biztatni kell, hogy egészségesen fejlődjenek, és iskolánkban igyekszünk biztonságot nyújtó érzelmi környezetet teremteni számukra képességeik szabad kibontakoztatásához.

Mindezek elérésére továbbra is nagyon számítunk a szülők bizalmára és együttműködésére, fenntartónk, önkormányzatunk, úri intézményeinek, civil szervezeteinek támogatására, jóindulatára.

Tisztelt Kollégák!

Önök valamennyien részt vettek iskolánk történetének alakításában, részt vállaltak a nehézségek leküzdésében, a sikereink elérésében. Mind e közben kérem, tisztelettel és megkülönböztetett figyelemmel gondoljunk mindazon pedagógus kollégákra, köztük Jámbor Jánosnéra és Szikszai Istvánra, akik a közel múltban hunytak el és azokra a technikai alkalmazottakra és tanítványainkra, akik már nincsenek közöttünk.

Kedves Kollégák, Munkatársak, tisztelt vendégeink!

Ezen ünnepélyes jubileumi alkalomból kérem, fogadják szeretettel az iskolánk 85 éves évfordulójára készített  emlékérmet!   

Kérem, hogy az ünnepség után tekintsék meg tanulóink és osztályfőnökeik által összeállított kiállításunkat.

Tisztelt Ünneplők!

A 85 éves iskolai jubileumi ünnepségünk alkalmával intézményünk valamennyi volt és jelenlegi dolgozóját, diákját nagy szeretettel köszöntöm, s Kodály Zoltán szavait ajánlom megfontolásra:

Ne várjunk mindent az iskolától. Az iskola nem taníthat meg mindenre, ami az élethez szükséges. Lássunk magunk is a dologhoz...”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Hírek