Képgaléria

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Eseménynaptár

február 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Felvételi körzetünk

Iskolánk felvételi körzete:
Úri község közigazgatási területe

Iskolánk felvételi körzete
a 2017/2018. tanévben

Étkezés

Tisztelt Szülő! 

Étkezés lemondása SMS-ben a 06-20/526-0681-es telefonszámon előző nap 11 óráig.

Léggömbök és a statikus elektromosság

Léggömbök és a statikus elektromosság

 

 

 

 


Ponttöltések erőtere és potenciálja

Ponttöltések

Tégy ki ponttöltéseket az "asztalra". Mozgasd őket, és figyeld meg!

 

 


John T.R.A. Volta

John T.R.A. Volta

 

 

 

 


Elektromos jel vezetékben

Elektromos jel vezetékben

Hogyhogy rögtön felgyullad a villany, mihelyt a kapcsolót felkattintod? Kattintsd fel a kapcsolót, és figyeld az elektronok mozgását. Tényleg azonnal kigyullad a villany?

 


Elemfeszültség

Elem feszültsége

Pillants egy elem belsejébe, hogy lásd, hogyan működik. Állítsd be az elem kívánt feszültségét, és látni fogod, amint a kis pálcaemberkék töltést szállítanak az elem egyik végéről a másikra. Egy voltmérő mutatja, mekkora elemfeszültséget hoznak létre a töltések.

  • A kis kék gömbök pozitív vagy negatív töltést jelképeznek?
  • Az elem melyik végén van a pozitív, ill. a negatív jelölés?
  • Hogyan lehet megállapítani az elemről, hogy melyik a pozitív és melyik a negatív vége, ha csak a kék töltések elhelyezkedését ismerjük?

Ohm-törvény

Ohm-törvény

Figyeld meg, hogy az Ohm-törvényt kifejező egyenlet hogyan viszonyul egy egyszerű áramkörhöz. Változtasd a feszültséget (V) és az ellenállást (R), és nézd meg, hogyan követi az áramerősség (I) Ohm törvényét. Az egyenletben szereplő szimbólumok mérete a megfelelő értékek változását tükrözi az áramkörben.

  • Ha változtatjuk a telepfeszültséget, hogyan változik az áramerősség, ill. az ellenállás ohm-értéke? Vajon állandó marad valamelyik? Ha igen, melyik, és miért?
  • Ha változtatjuk az ellenállás ohm-értékét, hogyan változik az áramerősség, ill. a telepfeszültség? Vajon állandó marad valamelyik? Ha igen, melyik, és miért?

Áramkör: telep & ellenállás

Áramkör: telep és ellenállás

Pillants egy ellenállás (alkatrész) belsejébe, hogy lásd, hogyan működik. Növeld az elem feszültségét, hogy több elektron menjen át az ellenálláson. Növeld az ellenállást (az azonos nevű alkatrész legfontosabb jellemzője), hogy akadályozd az elektronok átáramlását. Figyeld meg, hogyan hat az áramerősség az ellenállás (alkatrész) hőmérsékletére.

  • Az áramkörben mozgó kék gömbök pozitív vagy negatív töltések? Honnan lehet ezt tudni?
  • A magyarban az ellenállás szó egyaránt utalhat egy alkatrészre és arra az ohmban kifejezett fizikai mennyiségre (R), mely az alkatrész legfontosabb jellemzője.
  • Mi történik, ha az ellenállást növeljük? Hogyan változik az áramerősség, a kék gömbök sebessége, az elem feszültsége, az ellenállás hőmérséklete, és mi történik az ellenállásban lévő zöld részecskékkel? Miért (vagy miért nem) következik be változás az egyes esetekben?
  • Mi történik, ha a feszültséget növeljük? Hogyan változnak a következők: az áramerősség, a kék gömbök sebessége, az ellenállás, az ellenállás hőmérséklete, valamint az ellenállásban lévő zöld részecskék? Miért (vagy miért nem) változnak ezek a dolgok?

Áramkörépítő (csak egyenfeszültségre)

Áramkörépítő (csak egyenfeszültségre, angolul)

Építs áramköröket ellenállásokból, villanyégőkből, elemekből/telepekből és kapcsolókból. Mérd ki ezeket valósághű laboreszközökkel (ampermérő és voltmérő).

 


Áramkörépítő (csak egyenfeszültségre)

Áramkörépítő (csak egyenfeszültségre)

Építs áramköröket ellenállásokból, villanyégőkből, elemekből/telepekből és kapcsolókból. Mérd ki ezeket valósághű laboreszközökkel (ampermérő és voltmérő).

 


Áramkörépítő (csak egyenfeszültségre)

Áramkörépítő és tervező (csak egyenfeszültségre)

Íme egy elektronikai készlet a számítógépeden! Építs áramköröket ellenállásokból, elektromos izzókból, elemekből/telepekből és kapcsolókból. Mérd ki az áramköröket valósághű ampermérővel és feszültségmérővel. Nézd meg az áramkör sematikus rajzát, vagy válts át valósághű nézetre.


Áramkörépítő & tervező

Áramkörépítő és tervező

Az áramkörépítő készletnek ez a változata kondenzátorokat, tekercseket és váltóáramú (AC) feszültségforrást is tartalmaz! A feszültséget és az áramerősséget most már az idő függvényében is ábrázolni tudod.

 


Áramkörépítő

Áramkörépítő

Építs egyenáramú (DC) vagy váltóáramú (AC) feszültségforrással működtetett áramkört kondenzátorokból, tekercsekből, ellenállásokból, és vizsgáld meg laboreszközökkel (feszültség-, ill. ampermérővel).

 


Mágnesrúd és elektromágnes

Mágnesrúd és elektromágnes

Tanulmányozd a kölcsönhatást egy iránytű és egy rúdmágnes között. Fedezd fel, hogyan lehet egy elemből és egy szál drótból mágnest készíteni! Lehet fokozni az erősségét? Meg tudod fordítani a mágneses tér irányát?

 


Faraday indukciós törvénye

Faraday elektromágneses laboratóriuma

Egy rúdmágnessel és egy pár tekerccsel játszadozva, megismerkedhetsz Faraday indukciós törvényével. Mozgasd a mágnest egy vagy két tekercs közelében, és figyeld meg, kigyullad-e az izzó, és mitől világít jobban. Megfigyelheted a mágneses tér erővonalait is. Az ampermérő megmutatja az áram erősségét és irányát. Játszhatsz elektromágnessel, generátorral és transzformátorral is!


Faraday indukciós törvénye 

Faraday indukciós törvénye

 

Villants fel egy izzót egy mágnes mozgatásával. Faraday indukciós törvényének ez a demonstrációja megmutatja, hogyan csökkentheted a villanyszámlátokat az élelmiszerszámlátok rovására.

 


Generátor

Generátor

Állíts elő elektromos áramot egy rúdmágnessel! Fedezd fel a jelenség mögött rejlő fizikát a mágnesek vizsgálatával, és derítsd ki, hogyan tudsz velük egy izzót viágításra bírni.