Képgaléria

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Eseménynaptár

Május 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Étkezés

Tisztelt Szülő!

A 2017. májusi étkezési térítési díjak befizetése 2017. május 16-án (kedden) 800 órától 1730 óráig vagy 2017. május 18-án (csütörtökön) 800 órától 1600 óráig lehetséges.

A befizetés helye: Úri Polgármesteri Hivatal Házipénztár

Étkezés lemondása SMS-ben a 06-20/526-0681-es telefonszámon előző nap 11 óráig.

Időjárás

Felvételi körzetünk

Iskolánk felvételi körzete:
Úri község közigazgatási területe

Iskolánk felvételi körzete
a 2017/2018. tanévben

Kele Sándorné Úri iskolatörténeti könyvajánlója a 85 éves évfordulóra szervezett rendezvényen:

Tisztelt ünneplő közönség!

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy méltassak egy olyan friss kiadványt, mely jelentős évfordulót fémjelez, nevezetesen az iskola fennállásának 85. évfordulóját.

Azt mondják, a jövőért érzett felelősségről tesz tanúbizonyságot az, aki iskolát épít. Köszönet azoknak, akik 85 évvel ezelőtt megépítették ezt az iskolát, az alapépületet, és azoknak is, akik a hozzáépítést, a XXI. sz. iskoláját kezdeményezték és megvalósították.

De a jövőért érzett felelősségről tesz tanúbizonyságot az is, aki a múltbéli emlékek megörökítését végzi el. Az „Iskola a dombok között” c. könyv ennek tesz eleget.

Egy könyv ismertetőjén mindig felmerül az a kérdés, mi is a célja a kiadványnak? Erre egyértelműen megkapjuk a választ Demeterné Ecseri Katalin Bevezetőjében. Íme:

…„Minden, magát valamire tartó iskola igyekszik megkeresni a gyökereit, feldolgozni a múltját, megismerni a hagyományait, s megtalálni a legrelevánsabb fordulópontokat az intézménye életében.
…rendkívül fontosnak tartjuk értékeink megőrzését, és innovációs szemlélettel folytonosan igyekszünk újabbakat generálni.”
…”Szerettük volna, a teljesség igénye nélkül, egy-egy életképpel felvillantani, hogyan változott községünkben a nevelés és oktatás ügye a régi időktől napjainkig, milyen mérföldkövek voltak, amelyek determinálták, és hatást gyakoroltak az itt élők közösségére.”

Tartalomjegyzékéből láthatjuk, szerkezetileg hogyan épül fel. Ajánlásból, Bevezetőből, és I-IV. fejezetből áll. I. fejezet: Egy kis visszatekintő – A magyar iskolaügy története, II. fejezet: Az Úri iskola története, III. fejezet: Az Alapfokú Művészeti Iskola története, IV. fejezet pedig napjainkat mutatja be és az Epilógussal zárul.

Most, amikor szíves figyelmükbe ajánlom ezt az elkészült iskolatörténetet, hangsúlyozni szeretném értékeit, és fontosságát.

A kötet értéke egyrészt abban rejlik, hogy nagyon sok személyes emléket, visszaemlékezést, történetet, tényszerű és számszerű adatot, eseményeket megörökítő fényképet tartalmaz a település egyetlen iskolájáról, némely helyen a településről is, másrészt bátran mondhatjuk ezt a kötetet az Úri település művelődéstörténeti-, helytörténeti kiadványának is.

A kötet fontossága pedig az, hogy összeköti a múltat a jelenen át a jövővel. Felismerés, hogy őrizzük és óvjuk meg az értékeket a felejtéstől, és hagyományozzuk tovább a jövő generációja számára.

Mindezeket figyelembe véve, engedjék meg, hogy megköszönjem az ötletgazdának, az intézmény vezetőjének, Demeterné Ecseri Katalinnak, hogy elindította a gyűjtőmunkát, hogy oroszlánrészt vállalt a feldolgozásban, a kiadatásban. Köszönet illeti mindazokat is, akik hozzájárultak ezen érték létrehozásában a kezdetektől egészen a megjelentetésig.

Kívánom, hogy aki kezébe veszi az „Iskola a dombok között” c. könyvet, olyan szeretettel forgassa, amilyen szeretettel azt készítették az alkotók.

 

Hírek